Vulkán Fürdő

Celldömölk Vulkán Fürdő

„Megérkezni valahová. Ahol jó lenni. Ahol élményekkel gazdagítanak. S ahová jó visszatérni…”- Hangzik a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület mottója. Szűk látókörűnek tartanám magam, ha ezeket a mondatokat, csak a celldömölki Vulkán Fürdő jegyében állítanám, hisz Kemenesalja természeti adottságai, bazaltvulkánjai, a Ság hegy és a Kis-Somlyó értékei által érdemelte ki méltán e termálközpont a „Vulkán” Gyógy- és Élményfürdő nevet.

Celldömölk Vulkán Fürdő

Kemenesalja

Kemenesalja egyediségét több irodalmi kiválóság is felfedezte, így a táj leírását Antalffy Gyula, újságíró és művészettörténész szavaira bízom: „A kemenesaljai táj szépsége – megragadó. Lágy hajlatokkal ívelő felszínét rendkívül finom rajzúvá teszi az aprólékos tagoltság: az erdősipkás halomsorok, a nagy hullámokban ringatózó szántók, a ligetes legelők, a gyümölcsösök mélyén rejtőző falvak megejtő szépségűvé varázsolják a „kékellő halmok” gyönyörű vidékét, Berzsenyi szeretett táját. Az alpi és pannon flóra találkozik ezen a kis területen, a fennsík a csertölgy, az alsóbb lankásság pedig a molyhos tölgy és a sajmeggy hazája, a Marcal melléke viszont hajdan valóságos berekvilág volt. A táj patakjai – a Börgönd, a Cinca meg a Gódó – is a Marcalba futnak. (…) Szinte láthatatlan lejtéssel ereszkedik alá a Cser magaslatairól a Rába meg a Marcal lapályáig a Kemenesalja teleszórva sok-sok apró faluval. A hátság tetejét laza erdőfoltok tarkítják, a déli domboldalakon szőlők, gyümölcsösök virulnak, s a Cser magasa és a Marcal laposa között egykori vulkánocskák maradványai sorakoznak egymás mellett.”

Kemenesalja központja és a térség gazdaságilag egyik legerősebb városa Celldömölk. A 12 ezer főt számláló település a Ság hegy lábánál fekszik, Vas megye keleti határához közel. Celldömölk turisztikai szempontból sokszínű. Mivel a város kialakulásának alapja a Mária-kultusz, valamint Celldömölk hozzátartozik a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária Úthoz, ezért a keresztény értékek megőrzése és ápolása fontos a település életében. Hívőket, látogatókat, átutazókat egyaránt meleg szívvel fogad a Celldömölki Nagyboldogasszony kegytemplom és az ott elhelyezett híres Mária szobor.
Ami szintén fordulópontot jelentett a település életében, a vasúthálózat kiépülése volt. Ennek állít emléket a Mozdonyskanzen, ami hallatán valószínűleg egy ominózusabb épület jut eszünkbe, ám ez három felújított gőzmozdonyt és néhány vagont jelent, amelyet a celldömölki vasútállomás melletti területen lehet megtekinteni. Celldömölk ma is a Nyugat-Dunántúl jelentős vasúti közlekedési csomópontja.

Meglátásom szerint Kemenesalja térsége és Celldömölk bővelkedik a kulturális és irodalmi értékekben, elég, ha megemlítjük Koptik Odó, Lancsics Bonifác, Hollósy Jusztinián, Berzsenyi Dániel, Kresznerics Ferenc, Eötvös Loránd, Weöres Sándor vagy Nagy László nevét, és még korántsem teljes a sor. A település meghajolva a múlt öröksége előtt több módon tiszteleg munkásságuk előtt. Sétálva a Hollósy Jusztinián téren, vagy a Koptik Odó utcában, felfedezve az emlékműveket, szobrokat és táblákat, olvasva a Kresznerics Ferenc Könyvtárban, szinte lépten-nyomon a múlt egy aprónak látszó, de a jelent meghatározó életmű emléke fedezhető fel. A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontban pedig a Ság hegy több millió éves hagyatéka. Mivel jellemezném a Ság hegy lábánál található épületet? Különleges, stílusos, egyedülálló. A megjelenése, a tárlat bemutatásának eszközei, de még az épület megnyitásának időpontja is különlegesnek számít, hiszen 2013. április 22.-én, éppen a Föld napján tárta ki kapuit a nagyközönség előtt. Az épület első pillantásra talán meghökkentőnek tűnhet, ám belső és külső szerkezetében a tűzhányó felépítése tükröződik. A kiállítás hagyományos eszközein kívül, interaktív elemek is színesítik a bemutatást, így még izgalmasabb élményben részesülhetnek a látogatók. Itt nagyon sok érdekességet megtudhatnak a várost éltető bazaltvulkánról, a Ság hegyről.
Nagy vonalakban azért elmondom, hogy a Ság hegy és bizonyos körzete, Magyarország egyik legkisebb tájvédelmi körzete, amely rengeteg kincsnek ad otthont. Nem, nem aranyra gondoltam, hanem tájképi, kultúrtörténeti, geológiai, botanikai értékeiről. Bár ki tudja, talán valakinek a híres, gyógyító sági bor aranyat ér. Otto van Bismark kancellár is megmondta: „A sági bor, gyógybor!” Érdemes barangolni a hegyen, megnézni a Trianoni emlékkeresztet, a Sághegyi Múzeumot, kavicsokat rugdosni vagy építgetni a kráter szívében, vagy csak picit elvonulni a világ zajától, ami néha jó kikapcsolódás és gyógyír testi, lelki bajra.

Celldömölk Vulkán Fürdő

Vulkán Gyógy- és Élményfürdő

Természetesen hasonló célzattal látogathatják meg Celldömölkön a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt is. Celldömölk város önkormányzata 2002-ben fogott neki a létesítmény építésének, amelyet 2005-ben vehettek birtokba a fürdőzők. Ezzel az idegenforgalmának nagyfokú fejlődését alapozta meg a város. A megnyitást követő években folyamatosak voltak a korszerűsítések és bővítések. 2006-ban újabb lehetőség nyílt a komplexitás felé haladásra, ugyanis a fürdő medencéit tápláló „Cell-4”-es kút vize hivatalosan is bekerült a gyógyvizek jegyzékébe. Ennek köszönhetően különböző gyógyászati célú tevékenységgel bővülhetett a kínálat. 2008-ban a fürdőt felvették az Országos törzskönyvi nyilvántartásba, mint gyógyfürdőt. Mert ugyebár nem minden termálvíz gyógyvíz. Celldömölkké 2008 óta hivatalosan is az, illetve ettől az időponttól várja a fürdő egészségügyi szakszemélyzettel és fürdőgyógyászati repertoárral a regenerálódni vágyókat, mint a gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, szénsavas kádfürdő, iszapkezelés, orvosi gyógymasszázs és 18 év alattiak gyógyúszása.

Az igazi előrelépést a 2012-es év jelentette, amikor megkezdte a Jufa Ungarn Kft. a fürdőhöz tartozó szállodát és kempinget építeni. A 2014-ben kibővült szállodával és kempinggel kiegészült komplexum, már méltán kapta a „Resort” minősítést. Nem elhanyagolható tény, hogy a szálloda és kemping mellett a már meglévő fürdő modernizálása is folyamatban volt, két új szárnnyal gazdagodott a létesítmény. Az egyik a Szaunavilág, ahol finn- és infraszauna, bioszauna és gőzfürdő jótékony hatásait élvezhetik a látogatók. No, és ha szauna, akkor szaunaszeánsz. Igaz bizarrul hangzik, hogy jótékony hatása van, ha valaki nyírfaággal csapkodja magát, vagy mézes joghurttal kényezteti bőrét, e tényleg bizonyosságát Önökre bízom, ami biztos, egy szeánsz kipróbálása biztos új élményeket nyújthat. Érdemes két fürdés között elmerengni a panorámás pihenőteremben, ahol a Ság hegy teljes pompája tárul szemünk elé. A fiatal korosztályt egy kültéri csúszdás medence, játékokkal teli pihenőszoba, úszóoktató tanmedence, egy hetvenkét méter hosszú óriás csőcsúszda, vízi játszótér és pancsoló várja. A fürdőkomplexum profiljához kapcsolódik egy szépségápolási részleg is. Ezek a szolgáltatások függetlenül vehetők igénybe a fürdő szolgáltatásaitól. Természetesen nem árulok el Önöknek mindent a fürdőkomplexumról, hiszen elvenném a felfedezés örömét.

Megérkezni valahová, Kemenesalja központjába, Celldömölkre. Ahol jó lenni, ahol a Ság hegy tiszta levegője, pincéinek finom borai és a bazaltvulkán térségéből fakadó gyógyvíz regeneráló hatása egyedülálló. Ahol élményekkel gazdagítanak. S ahová jó visszatérni. Búcsúzom Önöktől, ahogy Berzsenyi Dániel búcsúzik a vidéktől:
Messze setétedik már a Ság teteje,/ Ezentúl elrejti a Bakony erdeje,/ Szülőföldem, képedet:/
Megállok még egyszer, s reád visszanézek. / Ti kékellő halmok! gyönyörű vidékek!

Celldömölk Vulkán Fürdő

Forrás