Borgáta Termálfürdő

Borgáta Termál

Borgáta kicsike településének és termálfürdőjének bemutatását Leonardo da Vinci gondolatával indítanám: „Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.”

Borgáta Termál

Hol található?

Borgáta mindössze 15 kilométerre található Sárvártól a 84-es főút mellett. Egy pici falucska a Kis-Somlyó hegy lábánál, Vas megyében, Kemenesalja kistérség déli részén. Bár a Kis-Somlyó hegy feltételezhetően fiatalabb és bizonyosan kisebb is testvérénél, a Ság-hegynél, mégis meghatározó szerepet tölt be a falu életében.

A 220 méter magas hegy vulkánkitörések eredményeként jött létre. Ám a Ság hegytől eltérően kőzete nem bazalt, hanem bazalttufa. Jogosan merül fel a kérdés a laikus olvasó gondolataiban, ez az információ miért érdekes. Nos, a bazalttufa olyan laza szerkezetű kőzet, ami a vulkáni hamu lerakódása révén keletkezik és kifejezetten kedvező táptalaj a szőlőtermesztéshez. Így a hegy északi felén sorakozó modern és „történelmi” borospincék szerves részét képezik Borgáta életközösségének.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Vajda Lajos bácsi, a falu díszpolgárának dokumentumértékű naplója, amelyben sok értékes információt találhatunk pincéjéről, a bortermelésről és a falu életéről. Borospincéjét olyan magyar irodalmi hírességek is meglátogatták, mint Veres Péter, Szabó Pál, Weöres Sándor és Ágh István. Borgáta irodalmi történelmét színesíti Kőrösi Csoma Sándor is, aki itt vendégeskedett tanulótársánál soproni tanulmányi éveiben.

Borgáta Termál

Egy kis történelem

A Kis-Somlyó, szőlőtermesztés előnyein kívül egy érdekes legenda történetét is őrzi, amelyet a falu lakói nagy becsben mesélnek el még ma is az utókornak. A helyi monda szerint, a tatárok elől menekülő IV. Béla királyunk pihent itt meg. Szomjúságát a hegyen talált sziklaoldal vízgyűjtő tányérjában lévő vízzel tudta enyhíteni. Állítólag a sziklaoldal „tányér” része egy második világháborús bomba áldozata lett, így mára csak a sziklaképződményt szemlélhetik az arra látogatók. A környék lakói ezt a kősziklát „Királykőnek” nevezték el, amelyen egy réztábla sorai állítanak emléket a jövő generációnak: „A tatárok elöl menekülő királyunk, IV. Béla 1242 tavaszán kis csapatával e helyen tartott rövid pihenőt. A környék népe azóta Királykőnek hívja e kősziklát.” Nos, hogy mennyire fontos e legenda Borgáta népének az is jelzi, hogy a faluban megtalálható IV. Béláról mintázott szobor is.

Talán kevesebb, mint 200 lelket számlál a falucska, és a látogató számára a természet szépsége, a fürdő termálvize nyújthat igazi felüdülést, ám bátran kijelenthetem, hogy a borgátaiak tisztában vannak az emberi értékekkel, történelmük és őseik tiszteletével. 1922-ben, a megyében elsőként állítottak hősi emlékművet a háborúban elhunytak tiszteletére. A borgátai hősök emlékét még 1982-ben is felelevenítették: „Az emléktáblán a nevek látása nehezen csal könnyeket a szemekbe, mert a szülők, az édesanyák már nem élnek. A testvérek is fogynak, van, akié már el is fogyott. A társadalom, a közösség, a falu még él, nem fogyott el, ezért nem fogyhat el az ő emlékük sem.”

Véleményem szerint e tisztelet és hála mutatkozott meg akkor is, amikor I. László király szobrát állították fel Borgátán. Tudni illik a falu fellendülését a közelben feltárt termálvíz és arra épülő termálfürdőjének köszönheti. De hogy jön Szent László királyunk a termálvízre bukkanáshoz és a településhez? Ha visszaemlékeznek a történelem órán tanultakra, talán derenghet, hogy a művelt és bátor I. László királyunk csatáihoz, hadjárataihoz mennyi legendás történet és csoda kapcsolódik. Nem véletlenül kapta királyunk a „vízfakasztó I. László” nevet, hisz a legenda szerint a kunokkal hadakozó László, egy hatalmas kősziklánál a Jóistenhez fohászkodva vizet fakasztott szomjúhozó seregének, megmentve őket a halál torkától. Bár e csodatett nem a környékhez kapcsolódik, maga I. Szent László alakja szimbolikussá vált a magyarság számára, ezért Borgáta így fejezte ki háláját a feltárt termálvízért és annak jótékony hatásáért.

Borgáta Termál

Fürdőről

Kemenesalja térségében nem Borgáta az egyetlen, ahol a feltárt termálvízre fürdő épült. Annyi viszont bizonyos, ahogy emberből sincs egyetlen egyforma lélek, úgy a termálfürdők is különböznek és eltérnek egymástól. Borgáta határában az 1960-as években zajlottak olajkutatások. A természet tréfájaként a fúrók olaj helyett termálvízre bukkantak, mely révén 1968-ban a Borgáta Termál megnyithatta kapuit. Tökéletes regenerálódást, felfrissülést nyújt a káliumban, nátriumban, kalciumban, magnéziumban és hidrogén-karbonátban gazdag víz, különösen ajánlott mozgásszervi és reumatikus megbetegedések esetén. A termál fokozatos fejlesztése révén komplett üdülőfalu épült ki, a fürdő melletti kempingben a kártya party-k, a borozgatós, viccmesélős, vidéki légkör egyáltalán nem szokatlan. Öt medence várja a felfrissülni vagy gyógyulni vágyókat, két különböző hőfokú ülőmedence, élménymedence, sportmedence és gyermekpancsoló.

Méltó befejezésként Vajda Lajos bácsi szavait idézem, aki 88 évig életével, példamutatásával, önzetlen szeretetével építette Borgáta szellemiségét:
„A „Nevelő Idő” naplója betelt. Éppen akkor, mikor nyugdíjba mentem. Amikor 60 éves lettem. Ettől kezdve már a múló időre kell figyelnem. Vannak gyermekeim, unokáim, akik tovább alakíthatják családunk, falunk, Hazánk sorsát. A váltóbotot tovább adhatom. Ez az élet vigasztalása. Ez a megújulás!”
Kívánok Önöknek én is megújulást, élvezze Borgáta egyszerűségének varázsát, túrázzon a vulkanikus hegy lankái és borospincéi között!

Borgáta Termál

Forrás